Da
hleb nije samo hrana, da je hleb simbol bogatstva i ritual
duhovnosti i odraz kulture, Nišlije su shvatile davne 1947.
godine i na temeljima starih Nišlijskih pekara, 3. marta stvorile
Društveno preduzeće ˛ŽITOPEK˛
iz Niša. Toga dana su pekari svečano potpisali ugovore o udruživanju
svojih pekarskih radnji u jedno preduzeće. Na samom početku
taj broj je bio 14 da bi vremenom brzo rasatao i do kraja
se popeo na 32 pekarske radnje. ˛ŽITOPEK˛
postaje dominantan snabdevač grada Niša hlebom. Videvši silinu
kojom je krenulo ovo preduzeće, ne mali preostali broj privatnih
radnji se udružuje 1954. godine u Pekarsku zadrugu
˛SOKO˛
. Konkurencija jaka i ozbiljna, ali shvataju da se ne isplati
ni jednima ni drugima, te 1960. godine dva preduzeća se integrišu
u Pekarsko preduzeće ˛BUBANJ˛
koje zbog stečene tržišne reputacije vraća sebi brzo naziv
˛ŽITOPEK˛
.
Preduzeće
doživljava punu tržišnu afirmaciju krajem 60-tih godina i
tada se javlja potreba za izgradnjom nove fabrike hleba u
Nišu. Veliki entuzijazam i zalaganje kolektiva ˛
ŽITOPEK˛
, čiji su radnici izdvojili 10% od svojih ličnih dohodaka
i dali veliki doprinos kroz dobrovoljni rad, i finansijskom
pomoći ˛
FIDELINKE˛
iz Subotice, 1968. godine puštena je u rad jedna od
najvećih fabrika hleba u ondašnjoj Jugoslaviji i jedna od
najmodernijih u Evropi.
To je samo potvrda za kasniji period kada
˛ŽITOPEK˛
prelazi put od malog lokalnog preduzeća
sa zanatskim načinom proizvodnje do velikog i moderno opremljenog
industrijskog preduzeća koje je reper i uzor mnogim sličnim
kolektivima u celoj zemlji.
|